Întrebări frecvente

Care este diferenţa între tichetele de masă emise pe suport hârtie şi cele pe suport card?

Din punctul de vedere al avantajelor fiscale, nu există diferențe între tichetele de masă pe suport hârtie și cele emise pe suport electronic, ambele circulând în paralel, în baza Legii tichetelor de masă.
Optând pentru cardurile Ticket Restaurant, companiile economisesc timp și resurse prețioase. Acestea pot fi incărcate prin câteva clickuri, iar angajații primesc direct tichetele pe card, pe care le pot utiliza în cea mai mare rețea de comercianți parteneri din tară. Cardurile permit plăți fracționate, sub/peste valoarea nominală a unui tichet de masă și sunt emise sub licența Mastercard, fiind dotate cu tehnologia Contactless. Angajații au acces la șold, istoricul tranzacțiilor și la alte operațiuni prin aplicația mobilă dedicată sau prin platformă online. În caz de pierdere sau furt, cardurile pot fi blocate de utilizatori, direct din contul lor.

Care este numărul maxim de tichete care se poate acorda unui salariat?

Angajatorii pot acorda câte un tichet de masă fiecărui angajat pentru fiecare zi lucrătoare efectuată într-o luna calendaristică, în limita valorii nominale maxime. Pot primi tichete de masă angajații care lucrează cu jumătate de normă, dar și angajații pe perioadă determinată. Dacă salariatul este încadrat cu contract de muncă în mai multe locuri, atunci el poate primi tichete de masă de la compania unde este încadrat cu funcția de bază.

Unde se pot folosi tichetele?

Conform legii, tichetele de masă pot fi utilizate exclusiv pentru cumpărături alimentare în rețeaua de comercianți parteneri. Lista comercianților parteneri care acceptă la plată tichetele de masă Ticket Restaurant emise de Edenred este disponibilă pe www.edenred.ro, unde pot fi geolocalizate unitățile partenere. Cardurile Ticket Restaurant sunt acceptate în cea mai dezvoltată rețea de comercianți parteneri, cu acoperire națională 100%.

În cât timp se livrează tichetele de masă?

Timpul de livrare a tichetelor de masă pe suport hârtie este de 24 de ore în București, respectiv pană la 48 de ore în țara, din momentul transmiterii dovezii plătii.
Tichetele de masă pe card se încarcă în funcție de perioada pentru care este efectuată comanda, conform prevederilor legale:
- Comenzi pentru luna în curs sau pentru o perioadă anterioară: încărcarea sumelor pe card în termen de 1 zi lucrătoare de la data încasării de către Edenred a valorii nominale a tichetelor comandate și a contravalorii serviciilor de încărcare pe suportul electronic
- Comenzi pentru luna viitoare: cardurile se reîncarcă în prima zi lucrătoare a ultimei decade din lună

Angajatii sunt taxati atunci când utilizează cardurile?

Cardurile Ticket Restaurant nu percep niciun comision de la beneficiarii de carduri.

Cum se poate verifica soldul?

Posesorii de carduri Edenred pot afla soldul cardului, istoricul tranzacțiilor, precum și alte operațiuni utile prin:
- aplicația mobilă MyEdenred, disponibilă gratuit pentru smartphone-uri iOS și Android
- contul web MyEdenred disponibil la adresa www.myedenred.ro
- prin apel la numărul de telefon 021 301 33 66

Se poate schimbă PIN-ul cardului?

Codul PIN nu poate fi schimbat, acesta poate fi reamintit prin intermediul contului de utilizator MyEdenred din aplicația mobilă, platforma online sau prin apel la 021 301 33 66.

Pot acorda tichete cadou colaboratorilor?

Tichetele cadou pot fi folosite pentru motivarea angajaților, recompensarea colaboratorilor, a clienților și a partenerilor de afaceri, precum și a rețelei de distribuție pentru stimularea vânzărilor.

Care este valoarea unui tichet cadou?

Oferite în beneficiul propriilor salariați și copiilor minori ai acestora, tichetele cadou beneficiază de deductibilitate și scutire integrală de la plată taxelor sociale și a impozitului dacă se încadrează în limită a 150 lei/beneficiar/eveniment. Nu există o restricție privind valoarea totală pe care o pot primi beneficiarii de tichete cadou.

Cine poate acorda?

Orice companie poate acorda tichete cadou angajaților și colaboratorilor, în limitele și la evenimentele sociale prevăzute de lege. Se poate utiliza acest instrument pentru motivarea și fidelizarea angajaților, dar și de către companiile care desfășoară acțiuni de marketing și de recompensare a partenerilor de afaceri.

Unde se pot folosi?

Tichetele cadou pot fi folosite în rețeaua de parteneri comercianți Edenred cu acoperire națională 100%. Lista completă este disponibilă pe www.edenred.ro, unde pot fi geolocalizate unitățile partenere.

Ce pot cumpăra?

Tichetele cadou pot fi utilizate pentru achiziționarea oricărui tip de produse sau servicii, de la produse electrocasnice și îmbrăcăminte până la bijuterii, produse alimentare sau servicii din magazinele partenere Edenred.

Care este valabilitatea lor?

Tichetele cadou sunt valabile și pot fi cheltuite până la data de 31 decembrie a anului în curs.

Care sunt impozitele si taxele asociate tichetelor?

Pentru tichetele cadou, angajatorul este scutit de contribuțiile sociale patronale, iar angajatului nu i se rețin impozitul pe venit și contribuțiile sociale salariale pentru tichetele cadou primite de 8 Martie, Paște, 1 Iunie, Crăciun, în limită a 150 lei/beneficiar.
Dacă sunt oferite în scop de stimulare și premiere în cadrul campaniilor de marketing, tichetele sunt scutite de la plata impozitului pe venit în limită a 600 lei/premiu.

Care este valoarea pe care o pot acorda sub forma voucherelor de vacantă?

Angajatorii din domeniul privat pot acorda fiecărui angajat vouchere de vacanță în limită a 6 salarii minime brute pe economie/an, iar angajatorii din domeniul public pot acorda vouchere de vacanță în limita a 1.450 lei/an/lucrător.

Cât timp sunt valabile?

Voucherele de vacanță au perioadă de valabilitate de 1 an de la data emiterii. Valabilitatea suportului card pentru voucherele electronice este de 4 ani.

Se pot folosi în afara tării?

Voucherele de vacanță pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, pentru a sprijini turismul românesc prin promovarea destinațiilor turistice autohtone.

Care sunt impozitele si taxele asociate tichetelor?

Voucherele de vacanță sunt scutite de taxele sociale și beneficiază de 100% deductibilitate la plata impozitului pe profit. Angajaților li se percepe impozitul pe venitul din sumele provenite din vouchere de vacanță.